fbpx

Over ons

TMK Energiakoura Ltd is een bedrijf wat gevestigd is in Hankasalmi Finland, die bomenknippers en de aanvullingen daarvan maakt. De knippers zijn ontworpen om te gebruiken met kranen, verreikers en skid steers. Het bedrijf is opgericht in 2013 toen de hobby van één man uitdraaide in een professioneel bedrijf.

Het hoofdteam van TMK bestaat uit directeur Tenho Koponen, ingenieur Mika Koponen, export en marketingmanager Tony Koponen en export en marketing coördinator Markus Särkkä. De producten zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteit materialen en ontworpen en geproduceerd in Finland. TMK heeft een betrouwbaar netwerk met dealers verspreid over Europa en Noord Amerika. Nieuwe dealers worden regelmatig aan ons netwerk toegevoegd. TMK is één van de meest toonaangevende bomenknipper producenten in Finland, met als streven om uit te groeien tot één van de bekendste bomenknipper producenten ter wereld. Al vele jaren stopt TMK veel inspanning in het ontwikkelen van producten en hierdoor is TMK in staat geweest om oplossingen te vinden voor de markt in de bomenknippers. TMK is vastbesloten om één van de meest innovatieve bomenknipper producenten te blijven in de toekomst.

“Ik ben een grondverzet ondernemer in centraal Finland. Ik heb ook een kleine boerderij met wat bos. Het bos werd niet vaak genoeg uitgedund. Wanneer ik eindelijk genoeg tijd had om naar het bos te gaan, lag er te veel sneeuw. Ook mijn kranen stonden nutteloos op de werf. Ik begon te denken aan een oplossing voor deze situatie.
Laat in de herfst van 2009 begon ik met het bouwen van een guillotine knipper in mijn werkplaats. Het moest eenvoudig, sterk en efficiënt zijn en de structuur moest zo zijn dat de knipper geen schade aan zou richten aan de bomen die niet geknipt hoefden te worden. Het eerste prototype zag het daglicht maar het duurde maar een half uur voor het uit elkaar viel. Terug in de werkplaats is na wat kleine aanpassingen de bomenknipper gemaakt die verrassend efficiënt werkte bij het uitdunnen van het bos met een kraan.

Na een tijdje met de knipper te hebben gewerkt bedacht ik me dat er misschien meer mensen behoefte zouden hebben aan dit gereedschap. Ik vroeg mijn schoonvader Reijo mee te gaan naar het bos. De gepensioneerde ingenieur nam pen en papier mee naar het bos en tekende de eerste schetsen van de knipper. Mijn broer Mika is een ontwerp ingenieur en hij maakte voor mij een ontwerp op de computer zoals een hedendaagse fabriek kan lezen. In het voorjaar van 2010 ging ik met mijn eigen schaar en de ontwerpen naar Multia, Finland. Multimek Oy ging akkoord om een testserie van vijf knippers te produceren. Zelfgemaakte video’s op Youtube maakte mensen geïnteresseerd in een betaalbaar en eenvoudig product. Er zijn gaandeweg nog wat aanpassingen gedaan, maar de basis van het product is origineel. Nu hebben we al meer dan 650 knippers geproduceerd en de positieve feedback van klanten moedigt ons aan om door te gaan!”

Hankasalmi, Finland 09-01-2017
Tenho Markus Koponen

Terug naar boven