fbpx

Van Gebruikers. Voor Gebruikers.

September 2009. Donkere rook stijgt op aan een boerderij nabij het bos van Hankasalmi, Finland. Van dichtbij bekeken blijkt dat het geen bosbrand is, maar er kookt iets in Tenho Koponen. De bomenknipper is eerder dit jaar alweer kapotgegaan, en nu is het genoeg voor Tenho. Er moet een beter manier zijn om voor het bos te zorgen, maar met de motorzaag lijkt geen aantrekkelijke optie.

Juni 2017. De TMK Productfamilie is uitgebreid met 2 nieuwe leden, wanneer TMK 200 en TMK 400 geïntroduceerd worden tijdens Elmia Woods in Zweden. Gebaseerd op de frustraties uit 2009, is er een bedrijf ontstaan wat bomenknippers en hun extra opties produceert voor het opschonen en uitdunnen van bossen. Kleinere en grotere modellen zijn ontwikkeld om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen.

TMK Energiakoura Ltd producten zijn ontwikkeld voor boswerkzaamheden, en om de hiervoor genoemde frustratie te voorkomen moet het product efficiënt, eenvoudig te gebruiken en vooral sterk en duurzaam zijn. We kunnen concluderen dat deze eigenschappen gewaardeerd worden door vele klanten over de hele wereld. TMK is in de laatste paar jaar gegroeid van de hobby van één man naar een internationaal hooggewaardeerd bedrijf, welke producten heeft van Zuid-Korea tot USA, en van Noorwegen tot Nieuw-Zeeland.
Meer efficiënt werken – Minder onderhoud.
Kies voor TMK!

“Ik ben een grondverzet ondernemer uit centraal Finland. Ik heb ook een kleine boerderij met wat bos. Het bos werd niet vaak genoeg uitgedund. Wanneer ik eindelijk genoeg tijd had om naar het bos te gaan, lag er te veel sneeuw. Ook mijn kranen stonden nutteloos op de werf. Ik begon te denken aan een oplossing voor deze situatie. Laat in de herfst van 2009 begon ik met het bouwen van een guillotine knipper in mijn werkplaats. Het moest eenvoudig, sterk en efficiënt zijn en de structuur moest zo zijn dat de knipper geen schade aan zou richten aan de bomen die niet geknipt hoefden te worden. Het eerste prototype zag het daglicht maar het duurde maar een half uur voor het uit elkaar viel. Terug in de werkplaats is na wat kleine aanpassingen de bomenknipper gemaakt die verrassend efficiënt werkte bij het uitdunnen van het bos met een kraan.

Na een tijdje met de knipper te hebben gewerkt bedacht ik me dat er misschien meer mensen behoefte zouden hebben aan dit gereedschap. Ik vroeg mijn schoonvader Reijo mee te gaan naar het bos. De gepensioneerde ingenieur nam pen en papier mee naar het bos en tekende de eerste schetsen van de knipper. Mijn broer Mika is een ontwerp ingenieur en hij maakte voor mij een ontwerp op de computer zoals een hedendaagse fabriek kan lezen. In het voorjaar van 2010 ging ik met mijn eigen schaar en de ontwerpen naar Multia, Finland. Multimek Oy ging akkoord om een testserie van vijf knippers te produceren. Zelfgemaakte video’s op Youtube maakte mensen geïnteresseerd in een betaalbaar en eenvoudig product. Er zijn gaandeweg nog wat aanpassingen gedaan, maar de basis van het product is origineel. Nu hebben we al meer dan 1700 knippers geproduceerd en de positieve feedback van klanten moedigt ons aan om door te gaan!”

In Hankasalmi, Finland 01.03.2019
Tenho Markus Koponen

 

De producten zijn ontworpen en geproduceerd in Finland en gemaakt uit hoogwaardig materiaal. TMK heeft een hecht exportnetwerk verspreid over de hele wereld. Nog steeds worden we in andere landen ontdekt. TMK is één van de meest toonaangevende bomenknipper producenten in Finland, met als streven om uit te groeien tot één van de bekendste bomenknipper producenten ter wereld. Al vele jaren stopt TMK veel inspanning in het ontwikkelen van producten en hierdoor is TMK in staat geweest om oplossingen te vinden voor de markt in de bomenknippers. TMK is vastbesloten om één van de meest innovatieve bomenknipper producenten te blijven in de toekomst.

Terug naar boven